Undvik dessa produkter, även om de är bra.
Konsumentguide för MIK:are
Konsumentmakt ska inte bara utövas av veganer med dreadlocks. Det är varje morings plikt att leva sitt liv efter de stränga regler som stipulerar hur du konsumerar varor.
The Honey Monster är en maskot för de engelska frukostflingorna Sugar Puff. I en reklamfilm på brittisk TV bar Honey Monster en svart-vit randig tröja väldigt lik den tröja Newcastle United FC spelar i. Detta fick katastrofala följder för försäljningen i den röd-vit randiga grannstaden Sunderland. Denna grad av fanatism är ett riktmärke!
Vi har försökt hålla oss till varor på masskonsumentmarknaden och tar inte upp reklambyråer, nätverksleverantörer o dyl. Inte heller strikt lokala entreprenörer är med på listan. Om Berras Budget Bullar sponsrar Brynäs men bara finns till salu i Hille så är dom alltså inte med.
Ta ditt ansvar, bojkotta och handla medvetet!

I FM Mattsson Arena
Naturligtvis äter du aldrig middag innan du besöker en hemmamatch utan anländer vrålhungrig. Är restaurangen fullbokad stillar du hungern med ett halvdussin varmkorvar och sköljer ner med lärreblarre eller kaffe, allt inhandlat i någon av kioskerna.
På väg in till puben slinker du in på souvenirbutiken och låter kreditkortet glöda. Nog har du väl nån moster som snart har namnsdag och som måste föräras någon pryl med M-logon? Annars har du själv alltid ha nytta av en T-shirt till.
Man kan ju inte umgås utan alkohol och därför har du åkt buss med Mora-sponsorn Dalabuss eller eventuellt cyklat till FMMA för att kunna ta en bärs i baren. Vinstmarginalen på öl är hög så drick tills säkerhetsvakterna börjar ge dig långa blickar.

På bortaplan
Det är svårt att stödja Mora på bortaplan utan att stödja fienden ekonomiskt med biljettinköp. Vi kan inte uppmana dig att planka in men ser du en lucka så...
Du köper aldrig någonting på bortaplan. Aldrig. Om gommen är så torr att tungan klistrar som flugpapper och magen är så tom att den knorrar som Janne Simons när han får en faktura är det bara att härda ut. Fråga eventuellt vaktmästaren om du kan få lite isavskrap att tugga på, men lätta aldrig på svinlädret.
Du kan faktiskt, med ett genomtänkt beteendemönster, orsaka kostnader för motståndarklubben som kompenserar de slantar du offrade på det ogudaktiga inträdet:
•Ungefär en halvtimme innan du anländer till arenan i fråga ska du klämma i dig en påse katrinplommon. Med klinkorna sammanpressade som i ett skruvstäd går du sedan med korta men högfrekventa steg till närmsta toalett och lättar dig själv. Med lite tur ska din uppoffring inebära att städpersonalen måste jobba dyrbar övertid. Använd rikligt med toalettpapper. Tvätta händerna med ett par deciliter tvål och lämna varmvattnet på.
•I periodpauserna ser du till att du och dina kamrater orsakar ett väldigt spring ut och in i hallen. Vid kall väderlek kan detta höja energiförbrukningen i arenan.
•Pinka varje periodpaus, även om du inte är nödig, och spola två gånger för vattenräkningens skull.
•Ställ dig i kön till baren, lägg en långsam och invecklad beställning som du sedan kancellerar. Upprepa. På så sätt hindrar du flera hemmafans från att handla vinstinbringande alkohol.

Livsmedel

Köp
Wasabröd visade prov på sällsynt dålig tajming när de avbröt samarbetet just som Mora tog elitserieplatsen. Trots detta ska du av pur tacksamhet köpa rundbröd från Wasabröd eftersom sponsorslantarna var viktiga för avancemanget.

Det här med kolesterol tror vi på FF är överdrivet så ät animaliskt fett från Rybergs Chark utan att oroa dig. En riktig moring ska väl ändå kunna ta en hjärtinfarkt!

Många matvarubutiker i Ovansiljan sponsrar Mora, exempelvis Ica på Kyrkogatan, men den som blöter i mest, och har gjort så under många år, är Matekonomen.

Det kan vara svårt att hitta bryggerier som inte sponsrar konkurrenter men Mora Bryggeri är exklusiv Morasponsor så du kan med gott samvete alka ner dig fullständigt på deras av glädje fyllda buteljer.

Bojkott
Du kan inte handla godis från Cloetta (Linköping) eller Leaf (Brynäs). Det betyder att du får klara dig utan snask som Kexchoklad, Center, Läkerol, Bilar och allt från Malaco. Vi har Cholkadhuset i Mora, tillfredsställ dina chokladcravings där i stället.

En kopp kaffe. Låter trevligt eller hur? Men både Gevalia och Löfbergs går bort av riksbekanta skäl. Drick te istället.

General Mills är en multijätte och Brynässponsor du kan bojkotta med gott samvete. Se upp med varumärkena Old el Paso, Yo Plait, Häagen Dazs, Green Giant m fl.

Santa Maria sponsrar Frölunda så odla din egen Oregano i stället.

Glass är för småflickor och om inte det är argument nog att inte köpa så sponsrar Almondy och Diplom-is Frölunda.

Leksandsbröd ska du inte ens kosta på en blick. Inte bara är den samling tolvtåade kusiner som utgör ägarna storsponsor till Leksand, dom drev en illasinnad process mot varumärket "Moraknäcke" och Mora kommun förlorade där gratis PR värt miljoner.

När vi ändå pratar bröd, Polarbröd sponsrar Luleå och Timrå. Dessutom gjorde dom reklamfilmer med glada ariska ungdomar runt lägereldar. Det var väl inte ens okej på 80-talet?

Axa är en styggelse. Inte nog med att dom renoverade Scaniarinken dom sponsrar Leksand och HV71 också.

Charkprodukter skaffas från Dalachark eller Mora salt och rökning, aldrig från Pärssons som göder pågarna i Rögle BK.

Kraft, med bl a O'Boy, Estrella och Marabou slussar dina hushållspengar vidare till Timrå.

Surströmming är kultur, precis som Mora IK, och det bjuder mig mot att sätta upp Oskars Surströmming här på listan men det finns ju alltid Röda Ulven.


Nästa gång du knäpper en Falcon tänk då på att du gynnar miljonärsgossarna i Frölunda och HV71. Inte heller så trevlig dricka som Nils Oscar slinker in i ditt kylskåp då dom sponsrar Nyköping.

Köp en egen ko slipper du handla ost av Milko som sponsrar Timrå.

Följer du dessa råd kommer du att hålla dig i form eftersom det blir hopplöst att köpa chips. OLW sponsrar Färjestad och Estrella Timrå.

Coop har ju plöjt ner en och annan krona i Luleå så dit går du inte och Vi sponsrar AIK.

Se upp när du packar dina folköl och chips i plastkassen så den inte pryds av ett annat hockeylag än Mora. Om så är fallet får du jonglera hem grejerna hellre än bära dom i en dyr kasse där dina slantar pytsas in hos konkurrenten.


Elektronik och IT
Köp
Bredband och prylar skaffar du från Kringdata, en partner som hängt med i många år.

Spira Studio fixade hemsidan åt Drakarna och dit går du också när du behöver hjälp.


Bojkott
Topnordic säljer bra prylar men det hjälps inte, sponsrar man Djurgården är man iskall hos moringar.

IT-komponenter ligger i Leksand vilket ger en ledtråd...dom sponsrar Superstars.

Om TV:n börjar ryka tar du fram den där lödkolven du inte har köpt hos Clas Ohlsson och lagar skiten. Du åker inte till Flölundasponsorn Power eller Linköpingsälskarna Expert och köper en ny.

Använd hellre djungeltrummor än att du sitter uppkopplad via HV-sponsorn Systeam eller Skycom som sponsrar Björklöven.


Underhållning och nöje
Köp
Fikar du på Kaffestugan som sponsrar Drakarna är det sannolikt att du får en A-lagsspelare till bordsgranne. Är du dessutom en snygg blondin är sannolikheten 100%.


Bojkott
Din mamma sa: "Såna där dataspel gör dig dum i huvudet." Det är visserligen inte sant, men köper du ett Playstation eller Nintendo är du faktiskt dum eftersom dom sponsrar Djurgården respektive Frölunda.

Gå aldrig, aldrig på konsert i Ejendals, Lövbergs Lila Arena eller i något annat bygge där en konkurrent halar in biljettpengarna.

Hemmafix
Köp
Knivar ska ha "Frosts" eller "Mora of Sweden" stämplat på bladet, inget annat! .

Golv till husrenoveringen köper du hos Siljan.

Bojkott
Clas Ohlsons må verka kul men för varje skruvmejsel du köper här kommer Jonas Bergkvist närmare att kunna köpa sin tredje Porsche. Om du nu tror dig måste äga en uppsättning lågkvalitativa verktyg kan du lika gärna köpa dom på Jula.

Hellre en spik i foten och en avsågad fingertopp än att man köper skyddsutrustning från Ejendals.

"Don't mention the war!"gäller om du går in på tyska Bauhaus. Dessutom gäller "Don't buy anything!" eftersom dom sponsrar Djurgården.

Beijer går också bort då dom sponsrar Luleå och SSK.

Virke från Bergkvist i Leksand köper du inte ens till ved.

En motorsåg ska varje moring ha i sin ägo men köp för fasen ingen från Husqvarna, dom sponsrar HV71. Dessutom tillverkar dom symaskiner så det passar väl för det inte så manliga gänget från Jönköping.


Fordon och transport

Köp
Om du följer vår guide till punkt och pricka kommer du sannolikt att bli så välbeställd att du har råd att köra nya och problemfria bilar (dvs Volvo 240 1986 och nyare), men om du har nån kollega som är brynäsare kör han troligen en gammal skrutt och på hans födelsedag handlar du en ny framskärm till hans Fiat Croma på AD Center .

När du om några år ska uppdatera din 240 GL vänder du dig till Bilkompaniet som sponsrar Mora, inte till Frölundasponsorn Bilia.

Om du fått stenskott i rutan fixar du det hos Mora Glasmästeri som sponsrar Drakarna.

Dalabuss skjutsar dig dit du vill och biljettpengen går till Mora.

Bojkott
När du slitit ut dina däck efter dina obligatoriska burn-outer på Hantverkaregatan åker du till Frasse och köper nya, men se till att det inte står Kumho eller Bridgestone på sidan, dom sponsrar Frölunda respektive Timrå.


SSK må bestå av bilskojare men låt dom inte lura på dig nån skrutt-Scania. Och om du mot förmodan är en så omanlig moring att du inte kör lastbil när du lämnar ungarna på dagis ska du åtminstone inte köpa en bil från VW då dom också sponsrar SSK.

Urvalet på bilmarknaden är snävt för en moring. Chrysler sponsrar Malmö och BMW, Toyota mfl är in och petar i flera lag. Lyckligtvis sponsrar inte Porsche någon konkurrent.

Flyg inte med Skyways, har du otur får du sitta bredvid spelare från Skellefteå eller Linköping.


Finans och försäkring

Köp
Stöd Mora och blir miljonär själv på kuppen genom att sätta ditt livs besparingar på spel hos Nordnet och Aktiedirekt.


Försäkra dina hockeyalbum (och kanske resten av huset) hos Trygg Hansa eller Länsförsäkringar.

Bojkott
Leksands Sparbank ska du inte anförtro dina stålar av självklara anledningar.

Föreningssparbanken/Swedbank har det dåliga omdömet att bekosta en överdimensionerad arena i Ö-vik och därför ska dom bojkottas. Undantaget lokalkontoret i Mora som är en aktiv samarbetspartner till MIK.

Timrå avlönar sina spelare med pengar från If så det är inget alternativ.

Östgöta Enskilda tar dina pengar och ger till Mike Helber.Sport och fritid

Köp
Intersport sponsrar lite överallt i elitserien men vi undantar självklart ärevördiga Johns Sport från bojkott.

Bojkott
Stadium har dom ju tydligen bara porrfilmsrekvisita numera så det är ingen idé att handla hos denna MoDo- och Djurgårdssponsor.

Golf är inget du som moring pysslar med men om du ska köpa nya klubbor i julklapp till din fjollige kusin från Stockholm så ska du inte köpa av Frölundasponsorn Callaway.

En moring är cool nog utan solbrillor, speciellt om märket är Prestige, Frölundasponsorn.


Kontor

Köp
Det finns flera ställen i Mora att skaffa kontorsutensilier, ex Kontorsteam.

Bojkott
Om du får slut på gem, klipp hellre av en eker på din cykel och bocka till nya än att du handlar på Svanströms vilka sponsrar Djurgården.

Kasta genast allt på ditt kontor levererat av Carl Lamm och handla aldrig där igen eftersom stålarna går till Djurgården.

Inga möbler köps från Kinnarp som byggde en hall till HV eller från Edsbyn som av nån outgrundlig anledning tror det gynnar deras verksamhet att sponsra Superstars.Kläder
Köp 
Minns ni JC och deras jeans som alltid skänktes till första målskytten när Mora spelade i gamla Mora Ishall? Dom sponsrar än.


Bojkott
Fjällräven och inte lika tuffa MQ sponsrar MoDo. Köp nåt annat. Eller gå utan och streaka tvärs över isen i Globen.

Hus och hem
Köp
Du blir nog så illa tvungen att skaffa dig två fastigheter så du kan ha abonnemang både hos E.ON och Dalakraft.

Vid badrumsrenovering köper du prylarna från FM Mattsson eller Mora Armatur.

Om du ska ehh...lägga en kabel använder du kabelförläggning från Wibe.

Bojkott
Valbo Köpcentrum kan du handla allt mellan himmel och jord. Men det gör du naturligtvis inte eftersom dom sponsrar Brynäs.

Kyl dina öl i ett kylskåp som inte är köpt hos Elon då dom sponsrar både Färjestad och Bofors.

Vitvarorna som du inte köpt hos Elon ställer du inte i en köksinredning från Ballingslöv då dom sponsrar Malmö.

Nu när Åhléns har packat ihop i Mora finns inte längre några hinder för att bojkotta denna Leksandssponsor.

Övrigt

Köp
Blåklinten sponsrar Drakarna med blommor. Manliga blommor måste vi få påpeka.

Bojkott
SSK:arna ger oss huvudvärk men köp dina piller från Pharmacia, inte Astra Zeneca.

Du får sluta köpa Expressen eftersom dom skänker pengar till AIK. Läs heller aldrig innerstadstidningen ”Mitt i” som sponsrar Djurgården. Gå hellre omkring obildad än att gynna dessa publikationer.

Inget papper av någon sort ska ha sitt ursprung hos Holmen, Korsnäs eller Stora Enso. Deras inbetalningar till MoDo, Brynäs respektive Leksand gör att du får hålla tillgodo med pergament och mossa.

Konsumentguide 03/04

Slut

PeO Mattsson & Markus Wikman