Hasse Hansson var en av byggstenarna för MIK:s strävan att få spela i elitserien.
Åren 1976-78

1976/1977. Trots den bittra avslutningen på föregående säsong var tongångarna positiva i klubben. Målsättningen var kvalserien och inte många tvivlade på att den skulle uppfyllas. Ishallen förbereddes för elitserien och fick ett innertak, bättre ventilation, bättre belysning, nya högtalare och inte minst sittplatser. Från St Louis Blues värvades George Tower och humöret var på topp. Mora och KB Karlskoga gjorde upp om segern i div 1 västra. I sista omgången förlorade MIK mot Grums och tappade då seriesegern till KB. Många trodde kanske att seriesegern bara hade akademisk betydelse men 4-6 förlusten mot Grums skulle visa sig dyrbar.

I första play off- omgången mötte man IFK Kiruna och vann hemma med 6-3 och i Kiruna med 4-0. I andra omgången ställdes man mot Timrå IK. Om moringarna gjort sin plikt mot Grums hade man sluppit Timrå och istället fått möta Kiruna AIF, en betydligt mer mänsklig motståndare. Timrå hade nämligen satsat hårt för att ta sig tillbaks till elitserien. MIK hade ett psykologiskt övertag på Timrå efter några segrar i träningsmatcher tidigare på säsongen men Timrå var ändå stora favoriter. Första matchen förlorades på bortaplan med 4-8. Returen i Mora vanns med 4-2 i en match som blev lite skandalomsusad efter att en vinpava slängts in på isen och Timrås lagledare "Piffen" Nilsson fått en ölburk i huvudet. Omspelet i Timrå gick fullständigt fel. Supertalangen Ivan Hansen blev sjuk på förmiddagen liksom Älvdalens stolthet Kjell Look. Till detta kom ett bortdömt mål som MIK skulle haft godkänt och sedan brakade laget samman och förlorade 1-7. Efter detta gick Timrå tillsammans med Djurgården enkelt upp i elitserien i kvalet. Från Timrå sade man att Mora IK var det bästa laget man mött den säsongen så man undrar hur det slutat om MIK hade besegrat det där bruksgänget från Värmland?

1977/1978. Minnet av spel i högstaligan var fortfarande färskt och folk såg fram mot kvalificeringsspelet. Målsättningen var elitserien och inget annat. I vanlig ordning gick laget på halvfart i grundserien men vann ändå i stor stil. Det talades om att klubben höll på att segra ihjäl sig. Varken spelare eller publik tyckte det var kul med överlägsenheten. Laget innehöll fortfarande kända namn och till truppen anslöt bl a Roland Bond. I play off ställdes man mot Kiruna AIF och vann hemma med 5-2 och 10-0 i returen i Matojärvihallen. Nu gav inte lapplänningarna upp bara för att MIK slog ut AIF utan man skickade fram IFK Kiruna som var MIK:s motståndare i nästa play-off omgång. Moringarna torskade i Kiruna med 5-6, men vände ändå hem till Mora för returen med gott mod. I Smidjegrav ställde Kiruna upp en köttmur, förlorade skotten med 53-18 men vann matchen med 5-3. Det rådde inte bara förstämning bland Moras män utan förlusten kom som en chock. Mora förfogade över ett riktigt starkt lag detta år och fiaskot i play-off var mycket dyrbart, tiden började rinna ifrån MIK.
   Fortsätt       4 av 11