Stiga Play Off -
inget för players, bara om du är off
Det fanns en tid då Mora sällan kvalificerade sig för andra Play Off än Stigas. Från den eran härstammar många minnen och en hel liga med små plastspelare.

Som en generationsdelare skarpare än den att bära keps inomhus skär Stigas rangliga underhållningsmekanik en gräns mot slynglarna som föredrar digitala NHL-spel. Visst har det väl sin poäng i att värva, samla statistik och lyssna på Arne Hegerfors's klyschor när man spelar EA med kompisarna, men det går inte upp mot det frenetiska sökandet under soffan efter en förlupen puck. Bordshockey är 70-tal lika mycket som brandgula BMW 323 och Lasse Berghagen på Hamburger Börs. Bordshockey är barndom lika mycket som Skogaholmslimpa med O'boy eller att man faktiskt skrattade åt Knasen. Kanske ligger halva nöjet med att lira bordshockey i den höga nostalgihalten, men det spelar ingen roll hur det är med den saken, hellre en uppsättning spretiga spakar än en joystick!

Alla har väl sitt förhållande till denna underbara nöjesmaskin och uppväxt med två äldre bröder så är jul och andra högtider för mig liktydigt med bordshockeyturneringar. För att få deltagarantalet att att fylla grundspelsserier i två grupper innan finalspelet tog vid raggades äldre och yngre släktingar som kanonmat. En ingift dansk användes en jul som driftgucku vid spakarna. Som arrangörer såg naturligtvis brödratrion Mattson till att seeda sig själva på ett fördelaktigt sätt. Oftast vanns turneringarna av mellanbrodern (den oborstade brunkaren), ibland av storebrodern (den intellektuelle finliraren), nån gång av den hetsige kusinen och vid ett tillfälle av den virrige lillebrodern. Matchresultat och tabeller nedtecknades noggrannt och togs fram för analys under sena kvällar över en skinkmacka och en julmust.

För att (sorgligt nog) omedvetet göra det nördiga ännu nördigare har undertecknad målat några uppsättningar iskrigare under åren. Dessa presenteras i hela sin gräsliga härlighet nedan. Jag vet att vi har läsare där ute med liknande skapelser hemma. Ibland förståndigt nog undanstoppade i en kartong, ibland skamlöst exponerade på en hylla så att besökare generat måste vända bort blicken. Hjälp oss komplettera samlingen här på mik.se genom att ta några digitala foton av dina plastlirare och skriv en liten story. Alternativt, om du föredrar kameror med filmrullar i, skicka dina foton så scannar vi dom och returnerar till dig. Skriv under alla förhållanden på peo@mik.se.

Läs mer om bordshockey hos Bordshockeyförbundet här.

/PeO
   
Mora IK 1968
Det här laget gjorde storslagen premiär på en firmafest i Uppsala. Om inte mitt minne (av nån outgrundlig anledning) sviker mig, vanns turneringen av en tjej. Att jag poängterar att en kvinna vann betyder inte att jag antyder att tjejer normalt skulle vara kassa på bordshockey, det betyder att jag är förvånad att vi överhuvudtaget kunde få med kontorets tjejer på en så nördig grej. Tidigt i turneringen gick högerbenet tvärt av på en moring men snart var det ingen som tog notis om den småsaken.

Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt
   
Mora IK 1991/1992
En av de mest legendariska årgångarna av MIK gav jag storsint bort i julklapp till nån stackars familjemedlem. Om uppsättningen spelare verkligen spelade i samma formation den säsongen vet jag inte. Antagligen valde jag personliga favoriter, där #3 har gått till historien som världens elegantaste "glida långsamt på vänster skridsko till båset spelare".
3 Stefan Nordin
90 Johan Rosén
31 Andreas Olsson
12 Johan Hansson
28 Anders Öberg
1Thomas Melin
Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt
   
Sovjet 1979
Om det inte vore för Mora IK kunde man lika gärna lägga ner allt vad ishockey heter över hela världen, därför att den bästa ishockeyn har redan spelats. Aldrig har vi sett och aldrig kommer vi få se sån idrottspoesi som Sovjet bjöd på under sin stohetstid. Det här är spelare ur Sovjets lag till VM i Moskva 1979, en turnering dom naturligtvis vann. Om just dessa killar spelade tillsammans i en formation vet jag inte, troligen valde jag att måla dom med häftigast namn, och häftigt blev det!


22 Aleksandr Maltsev
12 Vladimir Petrov
8 Vassili Pervuchin
6 Vjatjeslav Fetisov
5 Sergey Makarov
1 Vladislav Tretiak
Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt
   
Sverige 70-tal?
Det här laget är inte egenhändigt målat men ändock handmålat. En dag kom redaktionsmedlemmen Markus med en plastpåse i vilken han påstod sig ha en present till mig. Nog hade han det, två kompletta lag i originalskick, gissningsvis från 70-talet. Att montera dessa ärevördiga spelare och köra en match kittlar extra mycket när man betänker att dom antagligen är handmålade av hemmafruar i Tranås, hemvist för Stigafabriken. Den vita hjälmen går inte riktigt att förklara då Tre Kronor väl spelade i blå? Men snyggt är det i alla fall.

Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt
   
Tjeckoslovakien 70-tal?
Tjeckerna var på 70-talet ett budget-Sovjet med skickliga men fegspelande lirare som inte drog sig för att filma till sig fördelar mot rättrådiga svenskar. Även om dom inte vann VM speciellt ofta hade dom alltid de snyggaste dräkterna.


Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt
   
Okänd HC
Det här fantasifulla laget minns jag inte när jag målade mer än att jag troligen gick på mellanstadiet. Nån som har en aning om var jag fick inspirationen till dräkten? Kan det vara Bofors i grunden?


Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt
   
Drömfemman?
Här är i alla fall en drömfemma från 1982. Eller rättare sagt en drömfemma i 1982 års dräkter – flera av spelarna hade en tidigare karriär än så. Nummer 5 Svedberg hade till och med kastat in handduken redan då.

Det är säkert 20 år sedan det här gänget handmålades av en knappt trettioårig nörd i en etta på Surbrunnsgatan. Så spelare som Ross, Horcoff, Hossa, Simons, Bogg, Ring, Jansson med flera lyser med sin frånvaro. Det gör däremot inte målvakten Peter Åslin, här utan rullstol. Varför jag har ställt honom i mål trots klassiska målvaktshjältar som Bågen och Bassen vet jag faktiskt inte. På backen är förstås Strimma självskriven och han får bilda par med Håkan ”Ture” Nordin, som sedan flyttade till Färjestad.

Lika given i kedjan är Hasse Hansson, iförd svart hjälm (det var bara tre MIK-spelare som under sjuttiotalet lirade i svarta prototyphjälmar från Jofa). Han får sällskap av en skäggig Ove Olsson och lirarnas lirare, Mats Grötting, med finfin raggarmörsa. Spelarna är givetvis av klassisk Stiga-modell, från den tiden då du kunde skjuta otagbara backskott från egen mållinje bara genom att sikta och ladda. Those were the days./Insu

 
  1 Peter Åslin, mv
5 Lennart Svedberg, b
26 Håkan Nordin, b
2 Ove Olsson
17 Hasse Hansson
19 Mats Grötting
Lagbild, front
Lagbild, rygg
Kedjan
Hansson
Målvakt
   
IK Anonym
Ännu ett fantasigäng kreerat under samma period med ett ursprung höljt i dunkel.

Lagbild, front
Lagbild, rygg
Målvakt